Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd in het behandelen van gewrichten.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandeld zijn:

nek- en schouderklachten, hoofdpijn, lage rugklachten.

 

Binnen de manuele therapie zijn er verschillende opleidingen waardoor de visie en behandeltechnieken onderling kunnen verschillen.

In de praktijk wordt o.a. volgens het Maitland Concept en het MulliganConcept gewerkt.

 

Het Maitland Concept kenmerkt zich door een patiënt gerichte behandeling. Hierbij wordt er nadruk gelegd wat de patiënt vertelt over zijn klachten.

Elke patiënt wordt individueel beoordeeld en voor elke patiënt wordt een behandelplan gemaakt passend bij zijn klachten. Door deze klinische benadering wordt de theorie niet los gelaten maar zijn de symptomen bij de patiënt uitgangspunt voor de behandeling. Ook kenmerkt de Maitland stroming zich in de zachtere mobilisatie technieken i.p.v. harde manipulaties omdat dit een langer effect geeft.

 

Het Mulligan Concept staat voor mobiliseren met bewegen. Er wordt gekeken naar de bewegingsbeperking en deze wordt behandeld door een pijnvrije manier van mobiliseren met actief bewegen. Deze behandeling is erg geschikt voor kinderen waarbij de kinderen actief mee kunnen bewegen en geen pijn ervaren tijdens de behandeling. Als de behandeling geïndiceerd is (niet elke klacht komt in aanmerking voor deze methode) is er na de behandeling vaak direct resultaat met een blijvende verbeterde gewrichtsfunctie. 

De therapeuten staan ingeschreven in het BIG register en in het Centraal Kwaliteits Register. Door bijscholing blijven we onszelf ontwikkelen en op de hoogte van nieuwe inzichten/behandelmethoden.

 

© 2020 Manuele Therapie Oosthuizen

Neem gerust contact op 06 11456933

Manuele Therapie Oosthuizen gaat zorgvuldig met uw gegevens om 

voor meer informatie zie onze privacy policy